Visos knygos

„Riešutų duona" ˗ apysaka apie dviejų jaunų žmonių meilę pokario provincijos miestelyje. Tačiau iš šio sakinio nieko nesužinosite apie įvykius, besimainančius prieš akis lyg kine. Ryškius, vienu metu simpatiškus, graudžius ir juokingus personažus. Apie visą tekstą persmelkiantį ironišką lyrizmą, leidžiantį apie rimtus dalykus kalbėti su šypsena. Visa tai skaitytoją knygon ne įtraukia, o  tiesiog įsuka.

Tolimais 1972-aisiais, kai Lietuva dar buvo Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika, Sauliaus Šaltenio rašyta apysaka buvo literatūros įvykis, kuris kartojasi iki šiol - kiekvienu laiku ją skaitant iš naujo. Tuo metu Šaltenis parodė neįtikėtiną gebėjimą juoktis iš santvarkos jai pačiai to nesuvokiant ir kartu kalbėti apie visais laikais žmogų jaudinančius dalykus - meilę, bičiulystę, nesantaiką. Galima tik pavydėti tiems, kurie apysaką skaitys pirmąsyk, ir džiaugtis pačiam skaitant kaskart iš naujo, nes tokia jau ta gero kūrinio magija - tolima dulkėto provincijos miestelio meilės istorija kartu yra pasakojimas apie mus čia ir dabar, kad ir kokio amžiaus būtume.

Pagal apysaką „Riešutų duona" 1978 m. sukurtas to paties pavadinimo vaidybinis filmas, laikomas pirmąja lietuviška tragikomedija (rež. Arūnas Žebriūnas).

Knygoje spausdinami  ir keturi Sauliaus Šaltenio apsakymai: „Amžinai žaliuojantis klevas", „Namai iš kedro, pašiūrė iš kiparisų", „Atminimo cukrus", „Drugelis medinėm kojom".

 

 

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (0)

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.
shopping_cart Krepšelis (0)

Pagauk prasmingą mintį

Viešpatie, duok man jėgų, kad galėčiau susitaikyti su tuo, ko negaliu pakeisti, suteik man stiprybės, kad galėčiau kovoti su tuo, ką turiu pakeisti, suteik man išminties, kad galėčiau atskirti viena nuo kito.

Rytiečių malda

Skaitytojų vertinimai

Anglų kalba per 90 minučių (CD nėra)

Patiko

2017 rugpjūčio 10

Paslaptis (The Secret)

Labai patiko

Nuostabi knyga, tačiau, žinoma, tiems,... Tai net ne knyga, o gyvenimo vadovas.

2011 spalio 8

Runų ženklai

Vidutinė

2012 balandžio 24

Čigonės kerai

Patiko

Kaip ir visos Gregory knygos itraukianti ir nuostabi.

2012 vasario 5

Brangusis Mikaeli

Patiko

gera knyga, kuri pades suprasti besila.... Rekomenduoju sita knyga visiemas : )

2011 spalio 13