Istorija, dokumentinė literatūra

Dingusios šalys 1840-1970
Balto leidybos namai , 2020 m.
351 psl.
Žanras: Istorija, dokumentinė literatūra
Būklė: Labai gera

Kitokia pasaulio istorija, kurią mums byloja iš žemėlapių ištrintų šalių pašto ženklai, liudininkų pasakojimai ir istorinės interpretacijos.

Žinomo norvegų architekto ir tyrėjo Bjørno Bergės knyga pasakoja apie penkiasdešimt 1840-1970 metais egzistavusių valstybių. Bojaka, Ikikė, Korjentesas, Pietų Kasajus, Helgolandas, Triestas, Labuanas, Tanžeras... Kai kurių pavadinimai galbūt sužadins tam tikrų asociacijų, o kiti ką nors tesakys retam iš mūsų. Šios pražuvusios šalys gali papasakoti neįtikėtinų istorijų - ar tai būtų trumpaamžė Rytų Karelija, nugyvenusi vos keletą žiemos savaičių per 1922-ųjų karą, ar sunkiau palaužiama Oranžijos Laisvoji Respublika, būrų valdoma valstybė, XIX amžiaus pabaigoje atšventusi nepriklausomybės penkiasdešimtmetį.

Aprašomų šalių įvairovė atspindi skirtingus XIX ir XX amžių pasaulinės istorijos aspektus su jų ideologijomis, imperializmu, kovomis dėl išteklių, imigracijos bangomis ir karais - tiek visa apimančiais, tiek visai nereikšmingais. Vienų jų būta nepriklausomų valstybių, kitos tarnavo tik kaip kariniai placdarmai, žaliavų gavybos bazės ar tiesiog atliko kokį nors vaidmenį galingųjų valstybių žaidimuose.

Bjørnas Bergė, aistringas kolekcionierius ir nuostabus pasakotojas, kaip įrodymą, kad šios šalys iš tiesų egzistavo, pasitelkia jų pašto ženklus. „Vis dėlto jie ir neabejotinai meluoja. Savo pašto ženklais šalys nepaliaujamai mėgins pateikti save tokias, kokios pačios norėtų būti matomos - teisingesnės, liberalesnės, gailestingesnės, labiau bauginančios ar politiškai pajėgesnės, nei yra iš tikrųjų", - sako autorius ir pasitelkia liudininkų pasakojimus bei istorikų įžvalgas. Prie kiekvienos šalies pateikiamas žemėlapis, pašto ženklas ir papildomos literatūros sąrašas, vietomis taip pat nurodomi rekomenduotini receptai, filmai, muzikos kūriniai.

„Dingusios šalys" netruko užkariauti tautiečių simpatijų, Norvegijoje parduota per 17 000 knygos egzempliorių. Leidybos teises įsigijo daugiau nei 20 šalių - nuo Brazilijos iki Prancūzijos ir Pietų Korėjos.

 

 

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (0)

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.