Visos knygos

„Žmogus, jungęs epochas: Algirdo Brazausko politinė biografija" - atkurtos nepriklausomos Lietuvos pirmojo prezidento mokslinė biografija, kurioje autoriai remiasi gausiais archyvų dokumentais, moksline bei publicistine medžiaga, interviu.

Algirdas Brazauskas - neeilinė asmenybė. Šioje monografijoje ieškoma atsakymo į klausimą kaip politikas tapo tuo, kuo buvo. Tai pasakojimas apie žmogų-politiką: nuo vaikystės iki sovietmečio inžinieriaus, nuo politinės karjeros komjaunime ir komunistų partijoje iki nepriklausomybės atkūrimo ir prezidento posto. Nors knygos centre konkreti asmenybė, tai ištisos žmonių kartos gyvenimo liudijimas ir atspindys.

Šalia svarbiausių Algirdo Brazausko gyvenimo įvykių monografijoje stengiamasi atspindėti jo pažiūras ir aplinkybes, lėmusias jo, kaip politiko, veiklą, paaiškinti politinius jo pasirinkimus ir rasti atsakymą į klausimą - koks buvo jo sėkmės receptas prezidento rinkimuose.

Iki šiol apie Algirdo Brazausko asmenybę buvo žinoma tik iš artimųjų ar jį pažinojusių žmonių pasakojimų - nebūta tyrimo, kuriame analizuojama visa prieinama faktinė medžiaga, nebuvo ir mokslinius kriterijus atitinkančios biografijos.

Knygoje „Žmogus, jungęs epochas: Algirdo Brazausko politinė biografija" remiamasi ne tik vėlyvojo sovietmečio dokumentais, bet analizuojami ir paties šešiolikmečio Algirdo rašyti dienoraščiai bei jo vienuoliktos klasės rašiniai. Tai pasakojimas apie asmenį, asmenybę ir lyderį, kurį veikė to meto politinės, socialinės ir ekonominės aplinkybių.

Vienas iš knygos bendraautorių, Lietuvos istorijos instituto mokslininkas Saulius Grybkauskas pasakoja, kad tokio pobūdžio knygos rašymą apsunkina tai, kad šalyje nesama politinės biografijos kūrimo tradicijos. Kartu su Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoju Mindaugu Tamošaičiu jie mėgino į visą vėlyvojo sovietmečio epochą pažvelgti per konkrečios istorinės asmenybės prizmę. Mokslininkai įsitikinę, kad prieš imantis A. Brazausko veiklos vertinimų, reikia suprasti istorinį kontekstą - sovietizaciją pokario laikais, visuomenę ir jos nuostatas. Tik tada galima suprasti konkretaus asmens veiksmų motyvaciją ir ją įvertinti.

Ilgametis Algirdo Brazausko bendražygis Nepriklausomybės akto signataras ir buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas sako, kad knygoje išvengta vienpusiškumo ir asmenybės garbinimo. Politikas teigia, kad joje netrūksta kritinio žvilgsnio į kai kuriuos abejotinus Brazausko sprendimus ir nėra noro įsiteikti skaitytojams.

 

 

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (0)

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.
shopping_cart Krepšelis (0)

Pagauk prasmingą mintį

Visi žmonės ir visos situacijos jums turi tik tokią prasmę, kokią jiems suteikiate jūs patys. Todėl pakeitę mąstyseną, pakeisite ir gyvenseną, kartais per kelias akimirkas!

Ivan. R. Misner knyga "Sėkmės mokytojai"

Skaitytojų vertinimai

Robino Hudo nuotykiai

Labai patiko

2017 balandžio 26

Svetimšalė. Lemtingas susitikimas II dalis

Labai patiko

2015 vasario 24

Gyvenimas po klevu

Patiko

2014 vasario 6

Mielas draugas

Labai patiko

Nuostabus sio rasytojo darbas! pagrind...visas jo emocijas! Tikrai rekomenduoju

2012 rugsėjo 22

Mergaitės istorija

Vidutinė

Skaičiau gan ilgai, nes istorija nebuv...aigė vos prasidėjęs, trūksta tęsinio..

2013 liepos 1