Grožinė literatūra, romanai

Apšviestoji
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla , 2018 m.
453 psl.
Žanras: Grožinė literatūra, romanai
Būklė: Labai gera

„Apšviestoji" - tai pasakojimas apie savęs paieškas ir savo gyvenimo kūrimą. Apie gedulą, kurį tenka išgyventi atsiskyrus nuo šeimos, net jei tas žingsnis sąmoningas ir neišvengiamas. "Apžviestoji" - tai memuarai merginos, kuri gyvenime nemačiusi mokyklos ar gydytojų, ryžtasi palikti savo mormonų survivalistų šeimą ir tampa mokslų daktare.

Tara Westover gimė Aidaho kalnuose, survivalistų, mormonų šeimoje. Ji gyveno ruošiama ir ruošdamasi pasaulio pabaigai, kaupė maisto atsargas, buvo pasirengusi bet kada palikti namus. Vasaromis ji su mama, žolininke ir pribuvėja, rinkdavo žoleles įvairioms tinktūroms, o žiemomis su tėvu rūšiuodavo metalo laužą. 

Į svečius pas kitą vaiką ji pirmą kartą nuėjo būdama 13 metų. Visi draugai, kuriuos ji itin retai matydavo, buvo tik iš tokių pačių šeimų kaip jos. Pirmą kartą mokykloje Tara Westover atsidūrė būdama 17 metų. Jos tėvas nekentė valdžios, tapatindamas ją su šėtonu, draudė lankytis pas gydytojus, nes jais netikėjo. Visus negalavimus ir žaizdas motina gydydavo žolelėmis. Šeima buvo visiškai atsiskyrusi nuo visuomenės, ir net nuo tos pačios bendruomenės žmonių. Vaikai negavo jokio išsimokslinimo. Nebuvo ir iš kur sulaukti pagalbos, kai vienas iš Taros brolių pradėjo smurtauti. 

Neturėdama jokių kitų galimybių, Tara pradėjo mokytis pati. Ji išmoko pakankamai gramatikos ir matematikos, kad būtų priimta į Brigamo Jango universitetą. Noras mokytis atsirado, kai vienas iš Taros brolių, kuriam pavyko įstoti į koledžą, papasakojo apie pasaulį, atsiveriantį kitapus kalnų. Tara studijavo istoriją. Ji iki šiol prisimena, kokią klaidą padarė, paklausdama dėstytojo, kas yra Holokaustas. Tačiau žinių ji troško labiau nei bijojo apsijuokti. Skaitydavo krūvas knygų  - ji tiesiog pasinėrė į žinių vandenyną... ir nukeliavo iki Harvardo ir Kembridžo. Ir tik tuomet Tara susimąstė, ar nenukeliavo per toli, ar vis dar liko kelias grįžti namo. 

Tara Westover atsiskyrė nuo savo šeimos, tačiau ji teigia, kad labiausiai ją nuo jų nutolino ne ryžtas mokytis ir kelionė iš namų. Pasak memuarų „Apšviestoji" autorės, tokiose šeimose kaip jos nėra didesnio nusikaltimo nei tiesa. Tėvai ir broliai ant jos supyko, kai ji ėmė atvirai kalbėti apie brolio smurtą.  

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (1)

Vidutinis įvertinimas: Labai patiko

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.