Pasaulio pažinimas

Viena įdomiausių XXI a. pradžios mokslo populiarinimo knygų apie Visatos pradžią ir raidą, gamtos dėsnių prigimtį ir realybę, patiekianti ir svarstanti naujas, netikėtas idėjas ir teorijas.

Kada ir kaip prasidėjo Visata? Kodėl mes egzistuojame? Kodėl yra kažkas vietoj nieko? Kokia yra realybės prigimtis? Kas taip tiksliai parinko gamtos dėsnius, kad gali egzistuoti į mus panašios būtybės? Ir galiausiai, ar mūsų Visatos "didysis projektas" liudija, jog egzistuoja geranoriškas Kūrėjas, kuris suteikė pasauliui pradinį postūmį, o gal mokslas siūlo kitokį paaiškinimą?

Esminiai klausimai apie Visatos ir gyvybės atsiradimą, kadaise priklausę filosofijos sričiai, dabar gvildenami ir mokslininkų, ir filosofų, ir teologų. Savo naujojoje knygoje Stephenas Hawkingas ir Leonardas Mlodinowas vaizdžiai ir talentingai aprašo pačius naujausius mokslo atradimus, atskleidžiančius Visatos paslaptis.

Knygoje "Didysis Projektas" mokslininkai, remdamiesi kvantine teorija, aiškina, kad kosmoso raidos negalima aprašyti vienintele istorija, kad, ko gero, vienu metu egzistuoja įvairūs galimi jos variantai. Šią idėją taikant Visatai, kyla klausimas apie pradinę priežastį ir galinę pasekmę. Hawkingo ir Mlodinowo aprašytas "iš viršaus žemyn" kosmologijos metodas perša išvadą, jog praeitis nėra griežtai apibrėžta ir veikiau mes savo stebėjimais kuriame istoriją, o ne istorija kuria mus. Autoriai aiškina, kad mes patys esame pasekmė kvantinių fliuktuacijų, kurios vyko ankstyvoje Visatoje, ir parodo, kaip iš kvantinės teorijos išplaukia multivisatos idėja, ant kurios, mūsų Visata yra tik viena iš daugybės visatų, spontaniškai atsiradusių iš nieko, ir kiekvienoje iš jų veikia kitokie gamtos dėsniai.

Aptardami realybės sampratą, Hawkingas ir Mlodinowas pateikia, jų požiūriu, tinkamiausią – modelio realybės teoriją. Jų nuomone, vienintelė perspektyvi kandidatė į išsamią visko teoriją yra M teorija, ji patraukia Visatą ir mus valdančių dėsnių paaiškinimu. Jie rašo, kad jei ši teorija pasitvirtins, ji taps vieningąja teorija, kurios taip atkakliai ieškojo Einšteinas, ir tai bus didysis žmogaus proto triumfas.

Ši knyga – tai glaustas, stulbinamas ir gausiai iliustruotas pasakojimas apie atradimus, kurie gali pakeisti Visatos supratimą ir verčia abejoti kai kuriomis išpuoselėtomis žinių sistemomis. "Didysis Projektas" yra knyga, kuri informuoja ir provokuoja labiau nei kuri kita knyga.

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (0)

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.