Istorija, dokumentinė literatūra

Dešimtas Lietuvos istorijos tomas Nepriklausomybė (1918–1940 m.) – tai originali interpretacija, skirta moderniajai Lietuvos valstybei. Nepriklausomybė ir socialinė pažanga buvo pagrindinė jos idėjinė politinė programa. Tačiau Lietuva gyveno didelio vidinio bei išorinio spaudimo aplinkybėmis, todėl nesusidarė sąlygos susiformuoti demokratijai ir visavertei valstybės nepriklausomybei.
Šioje studijoje į tarpukario Lietuvos valstybę bei visuomenę žvelgiama ne kaip į baigtinę vertybę, o kaip į procesą – nors jis lėmė rimtus vidinius ir išorinius prieštaravimus, vis dėlto neprarado perspektyvos. Studija parengta vadovaujantis dviem hipotezėmis: pirma, nepriklausoma nacionalinė Lietuvos valstybė buvo ne atsitiktinumas, o dėsningas bendrų pasaulinių bei regioninių procesų padarinys; antra, patyrusi daugybę problemų, ji tapo reikšmingu paveldu tiek lietuvių tautai, siekiančiai objektyvių ir subjektyvių politinės egzistencijos prielaidų, tiek ir tarptautinei bendruomenei, priimančiai Lietuvą kaip savo tikrą narę.
Pirmoje tomo dalyje nagrinėjamas modernios Lietuvos valstybės formavimosi procesas nuo Pirmojo pasaulinio karo impulsų tautinei idėjai plėtotis iki faktinių šalies sienų fiksavimo 1923–1924 m., toliau analizuojama politinės sistemos raida 1918–1940 m. – partijų, Seimo veikla, autoritarizmo teisiniai ir politiniai pagrindai, jėgos struktūros.

Skaityti daugiau... Skaityti mažiau

Šios knygos šiuo metu neturime. Galite užsisakyti pranešimą el.paštu jei šią knygą vėl turėsime pardavime


chat Skaitytojų vertinimai (0)

Kviečiame vertinti bei komentuoti savo perskaitytas knygas ir susirasti skaitymo bendraminčius.

Šiuo metu įvertinimų nėra.
shopping_cart Krepšelis (0)

Pagauk prasmingą mintį

Ar pasikeistų pasaulis, jeigu mes kas vakarą bent po vieną valandą nukreiptume savo žvilgsnį į žvaigždes ir susimąstytume apie visatos begalybę. Pasaulis yra paslaptingas, o mes taip esame įpratę manyti, kad jau viską apie jį žinom, jog net pamiršom stebėtis.

K.Alvtegen "Tikėtina istroija"

Skaitytojų vertinimai

Sidharta

Labai patiko

2014 sausio 26

Senis ir jūra

Vidutinė

Klasika... Ją reikia skaityti :)

2012 rugsėjo 7

Sidro namų taisyklės

Labai patiko

Rekomenduoju tiems, kam patinka gyvenimiškos knygos.

2013 rugpjūčio 12

Princesė rampos šviesoje

Patiko

Ach... Ir dabar širdelė suvirpa prisim...iuolaikinta pasaka apie pirmąją meilę.

2011 gruodžio 23

Šiukšlyno žmonės

Labai patiko

Vienas is geriausiu Maluko romanu. Man paliko dideli ispudi

2012 balandžio 12